30 Ocak 2021 Cumartesi

Budapeşte’nin En Eski Üçüncü Köprüsü: Özgürlük Köprüsü

Özgürlük Köprüsü (Szabadság híd), Macaristan'ın başkenti Budapeşte’nin iki yakası olan Buda ve Peşte’yi Tuna Nehri boyunca birbirine bağlayan bir köprüdür. Budapeşte’nin en eski üçüncü köprüsüdür. Şehir merkezinin güney ucunda yer almaktadır. Köprünün açıldığı zamanki ismi Franz Joseph Köprüsü'ydü (Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph). Köprünün Buda ayağı Gellért Meydanı'na, Peşte’deki ayağı ise Fővám Meydanı'na çıkar. Özgürlük Köprüsü, Budapeşte'nin merkezindeki en kısa köprüdür. 19. yüzyılın sonunda Milenyum Dünya Sergisi'nin bir parçası olarak inşa edildi. Köprü, yeni sanat akımı tasarımına, mitolojik heykellere ve yan tarafında ülkenin armasına sahiptir. Özgürlük Köprüsü, II. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gördükten sonra şehirde yeniden inşa edilen ilk köprü oldu.

Özgürlük Köprüsü

Köprünün İnşaatı

Köprü, János Feketeházy'nin planlarına göre 1894 ve 1896 yılları arasında inşa edildi. Yapı olarak kökten farklı olmasına rağmen (asma bir orta açıklığa sahip bir konsol makas köprüsüdür), köprü, inşaat sırasında estetik olarak tercih edilen bir form olarak zincir tipi bir köprünün genel taslağını taklit eder. Köprü, İmparator Franz Joseph'in huzurunda 04 Ekim 1896 tarihinde açıldı; Köprünün Peşte tarafındaki mesneti üzerindeki son gümüş perçin, bizzat Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph tarafından demir yapıya yerleştirildi. Köprü ilk ismini de imparatordan almıştır.

Köprünün ilk ismi: Franz Joseph Köprüsü

Köprünün Boyutları ve Süslemeleri

Köprü 333.6 m uzunluğunda ve 20.1 m genişliğindedir. Dört direğin tepesi, eski Macar mitolojisinde öne çıkan, şahin benzeri bir kuş olan Turul'un büyük bronz heykelleriyle süslenmiştir.

Özgürlük Köprüsü'nün süslemeleri

Köprünün Trafiği

Köprüden tramvay ve diğer karayolu taşıtları geçiyor. Dördüncü metro hattı tamamlandıktan sonra köprüyü sadece yaya yoluna dönüştürmek için bir girişim de halihazırda bulunmaktadır.

Özgürlük Köprüsü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder