8 Aralık 2020 Salı

Mohaç Meydan Muharebesi'nin Yeri Tam Olarak Tespit Edilmek Üzere

Araştırmayı yürüten Gábor Bertók, Mohaç'taki savaş alanının yerinin tam olarak tespit edilmesinin çok yakın olduğunu söyledi. Arkeolog, başıboş bir kurşun merminin artık savaşın tam yerini bulmamıza yardımcı olabileceğini bildirdi.

Majs sınırında bir metal dedektörü ile araştırma

Mohaç 500 Savaş ve Savaş Alanı Araştırma Derneği başkanı arkeolog Gábor Bertók şunları söyledi:

"2016 yılında yöntemimizi değiştirdik ve toplu metal aramaya başladık. Majs köyü sınırında, yüzlerce savaş bulgusunun dağıldığı bir kilometrekarelik bir nokta bulduk. Bulguların yüzde 70'i 10–15 mm çapında olan kurşun mermilerdir ve biz de bu istatistikleri yayınladık. Bu mermilerin o dönem için çok küçük olduğu, o dönem bu kadar küçük mermilerin kullanılmadığı konusunda çok eleştiri aldık. Eleştirmenler, Majs’da bulunan söz konusu buluntuların 1526’daki savaşa ait olamayacağını söylüyordu."

Belirleyici kanıt, çapı 12-13 milimetre olan ve Mohaç savaşıyla bağlantılı olduğu kanıtlanan mezarlardan birinde bulunan bir mermidir. Eğer 1526'daki savaşa ait bulunan bir mezarda 13 milimetrelik bir mermi yaralanan biri yatıyorsa, sadece bu gerçeğin bir sonucu olarak, Majs bölgesinin Mohaç Savaşı'nın izi olamayacağı iddiası artık sona eremez. Bu nedenle, arkeolojik olarak şu ana kadar, bu küçük mermi savaşla bağlantısı olan mezarlarda bulduğumuz en iyi kanıttır ve aslında savaş alanının tam olarak yerini doğrulamaktadır.

Daha önce Kraliyet Şansölyesi István Brodarics, Mohaç Savaşı'nın ana kaynaklarından biriydi: savaşın tanığıydı ve savaş alanının plastik bir coğrafi tanımını çizmişti. Brodarics, yakınlardaki Földvár adlı bir yerleşim yeri hakkında bilgi veriyordu. Bu bilgi savaşın yerini tam olarak tespit etmek isteyenlerin kafasını karıştırıyordu. Giderek artan bir şekilde, Brodarics'in savaş alanının yerini tespitinin oldukça yanlış olduğu ve Majs köyü çevresinde bulunan mermilerin kesin kanıt olabileceği görülüyor.

Kaynak:https://index.hu/techtud/2020/11/20/hamarosan_elokerulhet_a_mohacsi_csatater_pontos_helyszine/?fbclid=IwAR1h9NsSlUfrr_6k1l-7irZtoH83-9bSwipAyJQlF7zy-t-mgVTLPyj2p54&token=3e226ce43dfe5b52c3da9805ecb42699

Fotoğraf:  Tamás Sóki / MTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder