20 Ağustos 2020 Perşembe

Macaristan’ın Doğum Günü: 20 Ağustos

20 Ağustos, Macaristan'ın en önemli ulusal bayramlarından biridir. 20 Ağustos, Macaristan devletinin doğduğu gün olarak kabul edilir ve devletin kurucusu Kral I. István anılır. Ben de buradan “Doğum Günün Kutlu olsun Macaristan” demek istiyorum.

Doğum Günün Kutlu Olsun Macaristan!

Kral I. István Hakkında Kısa Bilgiler
  • Macarların son büyük prensi ve 1000 veya 1001'den 1038'deki ölümüne kadar Macaristan'ın ilk kralıdır.
  • Doğumunda kendisine pagan bir isim olan “Vajk” adı verildi.
  • 31 Aralık 1000 tarihinde Hristiyan kral olarak taç giydi. (Tarih konusunda bir takım görüş ayrılıkları vardır. Bazı tarihçiler 1 Ocak 1001'de taç giydiğini belirtmektedir.)
  • Macaristan'ı birleşik bir Hıristiyan devleti haline getirdi.
  • İlk Macar Katolik azizlerinden biridir.
  • O, Macaristan'ın koruyucu azizidir.

Kral Aziz Istvan'ın heykeli

Günlük Yaşamdaki Hatırası
  • Mumyalanmış sağ eli olan Kutsal Sağ, bir Katolik kalıntıdır. Budapeşte'deki Aziz István Bazilikası'nda korunmuştur.
  • Portresi 10.000 forint banknotun üzerinde bulunmaktadır.
1-10.000 forint banknot 2-Budapeşte Aziz Stephen Bazilikası 3-Kutsal Sağ

1000 yılından önce Macar tarihi yok mu?
Var. Macar kabileleri, Karpat Havzası'na 896 yılında yerleşti. (Bununla ilgili birkaç değişik teori var.)
Macaristan Krallığı'ndan önce, 9. yüzyıldan kalma bir Macaristan Prensliği vardı.

Bu bayram neden 20 Ağustos'ta neden kutlanıyor?
  • Çünkü Kral István 20 Ağustos’ta azizlik mertebesine yükseltildi.
  • Kral István, 15 Ağustos 1038'de öldü.
  • I. László'nun girişimiyle VII. Papa Gregory, 1083'te ona azizlik mertebesi verdi.
  • Töreni 15 Ağustos'ta yapmak istediler ama Kral tabutunu açamadılar.
  • Tabut beş gün sonra açılabilirdi ve 20 Ağustos'ta Kral István, gümüş bir kutuya kilitlenmiş emanetleriyle birlikte, Székesfehérvár'daki bazilika sunağına kaldırdı.
  • 20 Ağustos 2000 tarihinde, Ortodoks Hıristiyan rahip Bertalan I. Budapeşte'deki Aziz István Bazilikası'nın önünde düzenlenen Ayin'de Ortodoks Hıristiyanların da I. István'ı bir aziz olarak kabul ettiğini duyurdu.


Neden 20 Ağustos'a Yeni Ekmek Günü diyoruz?
  • Geleneklere göre, hasattan sonra yeni buğdaydan yapılan ilk ekmek Aziz István Günü'nde pişirilirdi. Bu gün ülke çapında hasat festivalleri düzenlendi.
  • Orta çağ Macaristan'ında "Yeni Ekmek Günü" kutlamaları başlangıçta 20 Ağustos'ta değil, 15 Temmuz'da yapılırdı.
  • Zamanla, farklı güçler Aziz István kültüne farklı tepki gösterdi, bu nedenle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Macar ekmek festivaline yeni bir tarih verildi. 1945'te Ulusal Meclis, 20 Ağustos kutlamalarının anlamını değiştirerek onu Yeni Ekmek Bayramı yapmak istedi. Siyasi güçler Aziz István Günü'nün kutsal doğasına karşı koymaya çalıştı. Komünist Parti, 1 Mayıs İşçi Bayramı ise 20 Ağustos'un da çiftçiler için bir tatil olabileceğini düşünüyordu.

Ne zamandan beri resmi bir ulusal bayram?
Parlamento 1991'de resmi tatil ilan etti.

20 Ağustos anma bayramının gelenekleri nelerdir?

1) Kutsal Sağın Alayı
Kutsal Sağ, Aziz István'ın mumyalanmış sağ elidir. Budapeşte'deki Aziz István Bazilikası'nda muhafaza edilmektedir. 20 Ağustos Ayini Kutsal Sağ'ın alayıyla sona ermektedir.

2) Ekmek Kutsanması
20 Ağustos aynı zamanda Yeni Ekmek Bayramı olduğu için sadece kilise törenlerinde değil, ülkenin farklı noktalarında ekmeğin kutsanması bir gelenektir.

Bu yılki ülkenin ekmeği...

3) Halk Sanatları Festivali
Macaristan'ın en büyük halk sanatı festivali olan Halk Sanatları Festivali (Mesterségek Ünnepe) Budapeşte'de Budavár Saray Bölgesi'nde düzenleniyor. Festival, çeşitli folklor programları ve bine yakın el işi ile üç gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor.

4) Ülkenin Pastası
Gastronomi yarışmasının dereceye giren pastaları her yıl Halk Sanatları Festivali'nde sunulmaktadır. Bu, Macaristan’ın devletin kuruluşunu kutlayan doğum günü pastası. Daha sonra yıl boyunca günün önemine vurgu yapan şekerlemeler de üretilmektedir.

Bu yılki ülkenin pastası...

5) Debrecen Çiçek Geçidi
Bir haftalık karnavalın en önemli kısmı 20 Ağustos yürüyüşü. Bu, yaklaşık olarak yüz binlerce kır çiçeği sapı kullanılarak yapılır. 5 metre yüksekliğinde 12 metre uzunluğunda kompozisyonlar. Bu çalışmalarla çeşitli geleneksel dans grupları Debrecen sokaklarında geçit töreni düzenliyor.

Debrecen'deki Çiçek Geçidi

6) Havai Fişek Gösterisi
20 Ağustos akşamı ülkenin her yerinde havai fişekler gösterileri yapılır. En büyük ve en güzel havai fişek  gösterisi Budapeşte'de - Tuna Nehri'nin ortasında, Parlamentonun güney ucundan Elizabeth Köprüsü'ne kadar 1600 metre uzunluğundaki alanda yapılır. Artık havai fişek gösterilerinin yapılmayacağını belirtmek lazım.

Budapeşte'deki havai fişek gösterileri...

Tabi koronavirüs salgınından dolayı çoğu etkinlik iptal edildi fakat yine de Macarlar bu en önemli ulusal bayramlarını coşkuyla kutlayacaklardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder