13 Şubat 2021 Cumartesi

Hunyadi Ailesi’nin kökeninin araştırılması János Corvin'in mezarı ile başladı

Macarlığı Araştırma Enstitüsü Arkeoloji Araştırma Merkezi Başkanı Miklós Makoldi 26 Ocak 2021 tarihinde Kossuth Radyo’da yayınlanan “Günaydın Macaristan!” programında Hunyadi ailesinin kökeninin araştırılmasının János Corvin ve oğlunun Hırvatistan'daki mezarının kazılmasıyla başladığını açıkladı.

János Corvin

Kral Matthias'ın oğlu János Corvin ve torunu Kristóf Corvin, Hırvatistan'ın Lepoglava kentinde bulunan Pauline Babalar Manastırı’na defnedildi. Miklós Makoldi, mezarların 19. yüzyılda kazılmış olmasına rağmen kemiklerin iyi durumda olduğunu belirtti. Mezarın kapağı açıldıktan sonra 30'lu yaşlarda bir adam ve 6 yaşında bir erkek çocuğunun kalıntılarının tespit edildiğini ekledi.

Erişkin kalçasında, topallığın açık bir göstergesi olan lezyonlar bulundu. Bu duruma, János Corvin’den bahseden yazılı kaynaklarda da değinilmektedir. Buradan, Kral Matthias'ın oğlu ve torununun mezarlarının gerçekten kazıldığı anlaşılmaktadır.

Kemiklerden arkeogenetik bir örnek alındı. Alınan bu örnek, Kral Matthias'ın kalıntılarının belirlenmesine yardımcı olabilir. Diğer birçok Macar kralı gibi, Kral Matthias da Székesfehérvár bazilikasına gömüldü. Türklerin Macaristan’da hüküm sürdüğü dönemde bazilikadaki kemikler karıştı.

Kralların, piskoposların ve soyluların kalıntıları da dahil olmak üzere bazilikada bulunan kemikler şu anda tamamen karışmış bir vaziyettedir.

Miklós Makoldi, Kral Matthias'ın kemikleri tespit edilebilirse, kralı tekrar uygun koşullarda defnetmenin mümkün olacağını belirtti. Kemiklerden alınan örneklerin analizinin birkaç ay sürdüğünü de ekledi. Bunu kemik saklama alanının açılışı ve burada bulunan yaklaşık 600 kemiğin analizi ve tanımlanması takip edecek.

Kaynak: https://www.origo.hu/tudomany/20210126-corvin-janos-sirjanak-feltarasaval-kezdodott-a-hunyadicsalad-szarmazasanak-kutatasa.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder