11 Mayıs 2021 Salı

Dünyanın En Zengin ve En Özel Dili: Macarca

Diller, hızla değişen dünyamız tarafından dinamik olarak şekillendirilen topluluklar tarafından konuşulan canlı varlıklar olarak görülmelidir. Peki Macar dilini bu kadar eşsiz kılan nedir?

İngilizce konuşan çoğu kişiye göre, Çince dünyadaki öğrenmesi en zor dildir, ancak Japonca ve Macarca da listenin başında yer almaktadır. Birçok dilbilimci, yazar, akademisyen ve sanatçı, Macar dilinin dünyadaki en zengin ve en etkileyici dillerden biri olduğunu iddia ediyor.
 
Macarca kelimeler

Avusturyalı bilim adamı Erbersberg'e göre: “Macar dilinin yapısı, sanki bir dilbilimciler topluluğu tarafından tüm düzenlilik, özlük, uyum ve açıklığa sahip olmak ve ayrıca tüm ortak yönlerden, telaffuz güçlüklerinden ve düzensizliklerden özenle kaçınmak için yaratılmış gibidir."

Amerikan CBC ile yaptığı röportajda oyun yazarı George Bernard Shaw, Macarca hakkında şunları söyledi: “Güvenle söyleyebilirim ki, yıllarca Macarca okuduktan sonra, bende şöyle bir kanaat oluştu: Macarca anadilim olsaydı, eserlerim çok daha fazla olabilirdi. Basitçe, ağzına kadar kadim bir güçle dolu bu tuhaf dilde, küçük farklılıklar, duyguların gizli titreşimleri çok daha doğru bir şekilde tanımlanabilir."

58 dil konuşan Kardinal Giuseppe Mezzofanti, Macarca hakkında şunları söyledi: “Yapıcı yeteneği ve ritminin uyumu nedeniyle hangi dilin diğerlerinden önce geldiğini biliyor musunuz? Macarca’nın. Görünüşe göre Macarlar kendi dillerinin hazinesini bilmiyorlar... "

Peki Macarcayı bu kadar özel yapan nedir?

Kısa, pratik ve tutarlı: Macar dili bağlayıcı değildir. Kelime düzenine sahiptir. Macarcada cümlenin başlangıcı, kelimelerin ilk hecesi ve cümlenin en önemli kısmı her zaman vurgulanır.

Fiillerin zenginliği hareket ve yer değiştirme anlamına gelir: Örneğin, İtalyan dili 26 hareket ve yer değiştirme fiili kullanırken, Macarca 1000'den fazla farklı fiil kullanır.

Melodik: Birçoğu Macarcanın İtalyanca ve Yunancadan sonra dünyadaki üçüncü melodik dil olduğuna, ancak sesle tanımlanmasının zor olduğuna inanıyor.

Antik: Macarca, eski bir karakteri koruyan modası oldukça geçmiş bir dil olarak kabul edilir: bugünün İngilizcesi % 4 etimon, % 5 Latince içerir, bugünün Macarcası % 68 antik etimon içerir! "

Zengin bir kelime dağarcığımız var: 1 milyondan fazla kelime ve birçok kelime aktarılan ikincil anlamlara sahiptir.

Kelime aileleri oluşturulur: Yeni, ince nüanslar ve atmosferik kelimeler çok karakteristiktir. 1000-4000 eski kelimemizden, kelime oluşumu, kelime kompozisyonu ve diğer kelime oluşturma yolları, daha yeni ve daha yeni kelimelerimizi ortaya çıkarır. Bu şekilde büyük kelime aileleri yaratılır.

Uzay-zaman yönelimi: Atalarımız da kendilerini uzay ve zamanda yönlendirmek zorunda kaldılar, bu yüzden yönsel üçlü yer ve zaman belirleyiciler gelişti.

Dilde sabit düşünme biçimi kişinin kendisini de etkiler. Belki de bu, son yıllarda, Macarca konuşanların sayısına oranla, nispeten çok sayıda Macar bilim insanının olağanüstü çalışmalarıyla dünya çapında ün kazanmış olmasının açıklamalarından biri olabilir.

Macar yazar Dezső Kosztolányi, Dil ve Ruh eserinde şöyle bahsediyor: "Dil doğal bir fenomendir. Kökleri, tarih öncesi çağlara kadar uzanır ve ayrıca bir gövdesi, dalları, yaprakları ve canlı çiçekleri vardır. Bizi devasa, yakalanması zor, manevi bir mucize gibi etkiler. Ama o kadar canlı ve gerçek ki, onu duyularımızla algılayabiliyoruz. "

Normal koşullar altında Macaristan'da doğan insanların çok önemsemediği şeye dışarıdan bakan biri olarak değer vermek genellikle daha kolaydır. Kelimeler ve dilin ezici bir gücü vardır.

Kaynak: novekedes.hu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder