1 Eylül 2013 Pazar

Hunyadi János (Türkçe: Hunyadi Yanoş)

János Hunyadi (1407 civarı - 11 Ağustos 1456), Orta Çağ Macar ordu komutanıdır. Türkçe kaynaklarda "Hunyadi Yanoş" olarak da geçer.

Erdel (Transilvanya) bölgesinden, büyük olasılıkla Macar-Sekel kökenli bir aile olan Hunyadi'ler (Macar-Sekel kökenli olduklarına dair pek çok kanıt olduğu gibi, Janos Hunyadi'nin Kosova Savaşı'nda ölen aynı isimli yeğeni Sekel Yanoş - Janos Szekely olarak anılır.) 1409 yılında Kutsal Roma Germen İmparatoru ve Macaristan Kralı Sigismund'dan Hunyad kalesinin derebeylik haklarını aldılar.

János Hunyadi gençliğinde Kral Sigismund'un askeri hizmetine girdi. Önce Bulgarlara sonra da Osmanlılara karşı savaşlarda yararlılıklar gösterdi. Macaristan Kralı I. Ulászló (Lehistan kralı III. Władysław) taradından 1441'de Erdel Voyvodalığı'na atandı. János Hunyadi, Osmanlı Sultanı II. Murad'ın son zamanlarında Osmanlı ordusunu Belgrad civarlarında birkaç defa bozguna uğrattı.

Fatih Sultan Mehmed'i yerine geçirerek Manisa'ya çekilen II. Murad, Macarlarla 1444 yılında Segedin Barışı'nı imzaladı. İki hükümdar kutsal kitaplarına el basarak yemin etmelerine rağmen, Papa'nın teşviki ile barış bozuldu. İçinde Hunyadi'nin de olduğu Haçlı ordusu, Varna'yı kuşattı. Varna Muharebesinde Haçlılar müthiş bir bozguna uğradı. Hunyadi, savaşta ölen kral I. Ulászló'nun yerine seçilen V. László'nun çocuk yaşta olmasından dolayı, naib sıfatı ile Macaristan'a hakim oldu, bu görevini 1446 ve 1453 yılları arasında sürdürdü.

János Hunyadi'nin 1456 Belgrad Kuşatması sırasında Osmanlı kuvvetlerinin yenilmesinde oynadığı rol, daha sonraki yüzyıllarda Macar ulusal kahramanı olarak benimsenmesini sağladı. Hunyadi, 1454 kuşatması sırasında ordusunda yayılan veba salgını yüzünden öldü. Oğullarından Mátyás, I. Mátyás adıyla Macaristan kralı olarak hüküm sürdü. (Matthias Corvinus, Hunların bakiyesi olan Sekellerden geldiğini belirtmek için kendisini 2. Attila olarak adlandırmıştır.) (1458-1490).

János Hunyadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder