7 Temmuz 2013 Pazar

Kossuth Müzesi Ziyaretim

Yıllardır aklımdaydı Kütahya'ya gidip "Kossuth Müzesi"ni ziyaret etmek. Hungaroloji Bölümü'nde okurken 2007 yılında tüm bölüm olarak Tekirdağ'a gitmiş, II. Ferenc Rákóczi'nin günümüzde müze olan evini ziyaret etmiştik. Macarlar'ın bağımsızlık önderi Lajos Kossuth'un yaşadığı yeri de ziyaret etmemek olmazdı. Bu dileğimi 30 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirdim ve Kütahya'ya geldim. Bundan sonra yazacaklarım Kossuth Müzesi'ne gitmek isteyecekler için rehber tarzında bir yazı olacak. Kütahya Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde diğer adıyla Çinigar'da indikten sonra şehiriçi servis minibüsüyle yaklaşık 15 dakika süren yolculuktan sonra şehrin en işlek meydanı Çinili Vazo'ya ulaştım.
Kütahya'nın en merkezi yeri : Çinili Vazo
                                             
Çinili Vazo'nun karşısında Kütahya Valiliği bulunuyor.

Sağ tarafta sadece yaya yolu olarak kullanılan "Cumhuriyet Caddesi" ya da diğer adıyla "Sevgi Yolu"nda yürümeye başladım. Sevgi Yolu çok sayıda restoranın, bankanın ve çeşitli mağazaların bulunduğu kalabalık bir caddeydi. Tarihi camileri de barındırıyordu bünyesinde. Bu uzun caddede yürüdükten sonra karşıma Kütahya Arkeoloji Müzesi ve onun yanında heybetli bir şekilde duran Ulu Cami çıktı.

Ulu Cami 

Yoluma devam ediyorum ve Ulu Cami'nin sağından yukarı doğru çıkan sokağa doğru giriyorum. Karşımda Çini Müzesi yer alıyor.

Kütahya Çini Müzesi
                                        
Çini Müzesi'nin demir çitlerinde ise "Kossuth Müzesi" tabelasını görüyorum.


Yürümeye devam ediyorum ve karşımda Kossuth Müzesi beliriyor. Bir alt sokaktan gelmiş olmalıyım ki giriş kapısı bir üst sokakta kalıyor ama olsun bu açıdan da Kossuth Müzesi'ni görme şansını buluyorum.

Kossuth Müzesi Hakkında :

Kossuth Müzesi ; Kütahya'da Börekçiler Mahallesi Macar Sokak'ta bulunan 18. yüzyıldan kalma bir Türk evidir. Halk tarafından "Macar Evi" olarak da bilinir. Macar Özgürlük Savaşı'nın önderlerinden Lajos Kossuth 1850-1851 yılları arasında bu evde yaşamış ve Macaristan Anayasası tasarısını bu evde hazırlamıştır.

Bahçe içinde yer alan iki katlı ve 7 odalı olan ahşap ev, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek Lajos Kossuth anısına müze olarak 19 Eylül 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede Lajos Kossuth'a ait eşyalar ile klasik Tük evine ait etnografik eşyalar sergilenmektedir.

Kossuth Müzesi Tel : 0274 223 62 14 
 
Saat : 09.00 - 17.00 
Pazartesi hariç ; Her gün Açık

Kossuth Müzesi
                                       
Müzeye hemen heyecanla giriş yapıyorum ve evin giriş katından müzeyi gezmeye başlıyorum. İlk olarak Lajos Kossuth'un büstünü görüyorum ve 2 yanında Macarca ve Türkçe yazılmış kısa bir hayat hikayesini okuyorum.

Lajos Kossuth büstü
                                         
Kossuth büstünün tam karşısında ise cam dolabın içinde aralarında Macaristan Cumhuriyet Büyükelçiliği, Pecs şehri, Türk-Macar Dostluk Derneği'nin şiltlerinin de bulunduğu çok sayıda şilt yer alıyor.

Selamlık. Macarca'dan çevirirsek=Erkekler için Misafir Odası


Selamlık

Yemek Odası

Müze'nin 1. katı

Lajos Kossuth'un Seyahat Güzergahı

Yatak Odası

Kossuth'un Çalışma Odası


Kossuth'un Çalışma Odası

Müze'nin 1. katından görünüm

Baş Oda diğer deyişle Misafir Odası
 
İkamet edenlerin listesi

Eski Budapeşte Resimleri

Baş Oda'dan görünüm

Baş Oda'dan görünüm

Anı Odası : Kossuth ve ailesinin kıyafetleri ve kullandığı eşyalar

Kossuth'un sandığı

Kossuth'un giydiği kıyafetler ve kullandığı silahlar

Müze'nin bahçesinde Kossuth Büstü

Kossuth Büstü


Hungarolog Onur Şahin ve Kossuth Büstü

Lajos Kossuth'un 1,5 yıl boyunca yaşadığı ev

Müze'nin bahçesinden bir görünüm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder